Translate

29 Kasım 2012 Perşembe

Sihirli sayı 7 mi 4 mu?

Amerikali düşünürleden büyük tepki geldi.BİR kişinin kisa Çeşitli Miscellany hafızasında tutabildiği Öge sayısının 7 ± 2 oldugu görüşüne gölge DÜŞTÜ.

Avustralyalı Psikiyatr Gordon Parker, "Miller Kanunu" olarak da adlandırılan görüşün hatalı oldugunu ve "sihirli sayının 4 olmasi gerektiğini" savundu.

Parker, "Acta Psychiatrica Scandinavica" dergisindeki makalesinde, 6458937 Gibi 7 sayıdan oluşan BİR telefon numarasını hatırlamak for sayıların, 64, 58, 93 ve 7 Gibi 4 gruba ayrılmasına İhtiyaç duyulduğunu met nedenle "algi sınırının" temelde 4 oldugunu belirtti.

Bilimadamı, saptamasının bugüne dek psikolojide en fazla ALINTI yapilan makalelerden Biri Olan Miller'ınkiyle Eklendi çok farkli oldugunu ve neredeyse Yüzde 100 tezat oluşturduğunu vurguladı.

Parker, Miller'in makalesinin başarısının Amerikalı psikologun başlıkta "sihirli" ifadesini kullanması ve makalenin "Uzun başlığından" kaynaklanmış olabileceğine dikkati Çekti.

Miller'dan 50. Yıl later Parker, beynin DEPOLAMA kapasitesinin sınırları konusunun Halen gizemini koruduğunu belirterek, "DEPOLAMA sınırı degil, ögelerin kisa Çeşitli Miscellany hafızada Aktif olarak kalabilme süresinde Sınır olabileceğini" ifade Etti.

George A. Miller'ın, 1956'da "Psikolojik Review" dergisinde "Sihirli Sayı Yedi, Artı Daha yaygın Ekşi İki: Bilgi Processing Kapasitemizin Bazi Sınırları, Kısa Çeşitli Miscellany Hafızada Geri Çağrılabilen Öge counter (BELLEK width) 7 ± 2 'dir" Başlıklı makalesi Büyük Yankı uyandırmıştı.

Miller, ortalama zekaya Sahip BIR kişinin, kisa Çeşitli Miscellany hafızasında anaSayfa çağrılabilen Öge sayısının 7 ± 2 oldugunu, met ögelerin rakamlar Daha yaygın kelimeler Gibi birbiriyle ilişkili BIR grup Bilgi de olabileceğini savunmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloglarimiz